Strona główna > Sport > Żelazo a regeneracja mięśni – dlaczego jest tak ważne dla osób aktywnych?

Żelazo a regeneracja mięśni – dlaczego jest tak ważne dla osób aktywnych?

2025-05-26
Sport
żelazo a regeneracja mięśni – dlaczego jest tak ważne dla osób aktywnych

Gdy wyobrażamy sobie dietę dla sportowców, to pierwszy składnik, jaki przychodzi nam na myśl to najczęściej białko. Jest to ważny element, który odpowiada za budowę mięśni. Jednak co ciekawe, w naszej diecie także witaminy i składniki mineralne uczestniczą w procesie regeneracji mięśni i ich rozbudowie (1). Na jakie składniki należy zwrócić uwagę?

– Witaminy E i C – jako antyoksydanty pozwalają na neutralizowanie wolnych rodników tlenowych, dodatkowo witamina C uczestniczy w produkcji kolagenu, a więc elastycznej struktury, która bierze udział w budowie mięśni i tkanek ich otaczających takich jak ścięgna i więzadła (2).

– Witaminy z grupy B – uczestniczą w przemianach energetycznych składników odżywczych, biorąc udział w produkcji energii dla pracujących mięśni (2).

– Witamina D – jako element wspierający prawidłową budowę kości, a więc stanowiący podporę dla mięśni i umożliwiający im rozbudowę (3).

– Cynk – uczestniczy w metabolizmie białek i procesie regeneracji mięśni, wpływa na takie procesy jak sen czy ilość hormonów odpowiadających za rozbudowę tkanki mięśniowej (np. testosteron), jako składnik enzymów umożliwia zachodzenie przemian metabolicznych (4).

– Żelazo – jeden z najważniejszych mikroskładników w kontekście aktywności fizycznej i dobrostanu naszych mięśni – bierze udział w transporcie tlenu, oddychaniu komórkowym, przemianach metabolicznych czy magazynowaniu tlenu dla pracujących mięśni (w mioglobinie) (5).

Bolące mięśnie – czy zmiany w diecie będą pomocne? Jakie witaminy na bóle mięśni?

Intensywne trening mogą prowadzić do odczuwania bólu w mięśniach. Najczęściej jest to związane z treningiem o wysokiej intensywności, na który organizm odpowiada pojawieniem się lokalnego stanu zapalnego i mikrouszkodzeń mięśni (6).

Jak wskazują eksperci, odpowiednie modyfikacje dietetyczne mogą pomóc w obu aspektach – przyczynić się do neutralizacji stanu zapalnego, a także zwiększyć efektywności regeneracji mięśniowej. Przede wszystkim zaleca się pełnowartościową, odpowiednio zbilansowaną dietę bogatą w białko, a także witaminy i składniki mineralne o potencjale antyoksydacyjnym takie jak: C, E, cynk czy selen, a także kwasy omega – 3 (6).

Następnie warto, aby spożywana dieta była zasobna w składniki wpływające korzystnie na syntezę białek mięśniowych. Wśród najważniejszych wymienia się wysoką zawartość białka (szczególnie korzystne okazuje się białko serwatkowe), a także minerały uczestniczące w regeneracji mięśni np. cynk czy żelazo (5, 6).

Dodatkowo tzw. “zakwasy” należy odróżnić od bolesnych skurczy nie wynikających z przetrenowania. Mogą się one pojawiać nagle, stosunkowo szybko ustępują i najczęściej nie mają związku z aktywnością fizyczną. Świadczyć mogą jednak o niedoborach magnezu (6).

Żelazo – jego rola i występowanie

Żelazo to jeden z mikroskładników naszej diety. Choć powinniśmy dostarczać go w ilości zaledwie kilku milogramów dziennie, to ma ono ogromne znaczeniu dla całego organizmu. Wydaje się, że najważniejszą rolą żelaza jest udział w transporcie tlenu (2, 5). Jednak to nie wszystko! Żelazo, wchodząc w skład wielu narządów i płynów ustrojowych umożliwia zachodzenie przemian metabolicznych, a także prawidłową pracę układu odpornościowego (2, 5). 

Żelazo w przyrodzie występuje w dwóch formach:

  • hemowej (obecnej głównie w mięsie, przede wszystkim wołowinie i wieprzowinie)
  • niehemowej (pochodzącej z produktów roślinnych takich jak np. siemię lniane, pestki dyni, nasiona roślin strączkowych: soja, fasola, soczewica, liście pietruszki, pełnoziarniste produkty zbożowe np. kasza jaglana i gryczana czy płatki owsiane) (2, 5).

Żelazo a sport – czemu jest to ważne połączenie

Doskonale wiemy, że żelazo odgrywa kluczową rolę w zachowaniu zdrowia. W przypadku osób aktywnych fizycznie jego rola staje się jeszcze bardziej istotna. Jest to związane z tym, że żelazo wpływa na wiele procesów, które umożliwiają naszym mięśniom sprawną i wydajną pracę (5).

Jak żelazo wpływa na wydolność organizmu?

Przede wszystkim żelazo, jako składnik hemoglobiny, uczestniczy w transporcie tlenu. Następnie bierze udział w oddychaniu komórkowym, a także będąc elementem mioglobiny, uczestniczy w gromadzeniu tlenu dla pracujących mięśni (5).

Jak żelazo wpływa na regenerację mięśni?

Żelazo, będące pierwiastkiem zaangażowanym w transport i gromadzenie tlenu, umożliwia wydajne oddychanie komórkom mięśni, pozwalające na szybszą regenerację. Następnie jako składnik enzymów umożliwia zachodzenie przemian metabolicznych umożliwiających przywrócenie stanu równowagi (2, 5, 6).

Suplementacja żelaza – co warto o niej wiedzieć

Gdy nasza codzienna dieta jest niedoborowa i nie zawiera wystarczającej ilości żelaza, można rozważyć jego dodatkową suplementację. Kluczowe jest jednak, aby dodatkową podaż tego składnika skonsultować lekarzem i wykonać odpowiednie badania krwi.

Najczęściej niedobory żelaza dotyczą osób intensywnie ćwiczących, kobiet z obfitą menstruacją, osób na dietach wegetariańskich i wegańskich, a także osób mających choroby przewlekłe przewodu pokarmowego.

Jak wskazuje się w literaturze, suplementy żelaza zaleca się przyjmować na czczo. W tym samym czasie nie należy spożywać innych produktów takich jak np. pełnoziarniste produkty zbożowe, a także nie popijać leku bądź suplementu kawą i herbatą, gdyż wszystkie te produkty ograniczają wchłanianie żelaza. Aby dowiedzieć się więcej, przejdź tutaj: Żelazo jako suplement diety – jak stosować? (7).

Podsumowując, wiele składników naszej diety wpływa na kondycję i rozwój tkanki mięśniowej. Chcąc zadbać o nią jak najlepiej, warto przestrzegać zróżnicowanego i dobrze zbilansowanego jadłospisu, bogatego w składniki takie jak białko, witaminy C czy E, a także składniki mineralne takie jak cynk czy żelazo. W sytuacji, gdy mamy podejrzenie niedoborów składników w diecie, warto skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem i wykonać odpowiednie badania. Potwierdzenie tych niedoborów powinno skłonić nas do rozważenia ich dodatkowej suplementacji, zwłaszcza trenując intensywnie.

Piśmiennictwo


  1. D. Parol. Praktyczne wskazówki dla trenujących siłowo. Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy, dostęp online, 29.03.2025.
  2. H. Ciborowska, A. Ciborowski. Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka PZWL 2021.
  3. S. Kolasiński. Suplementacja witaminy D w chorobie zwyrodnieniowej stawów. Medycynapraktyczna.pl, dostęp 29.03.2025.
  4. K. Dobrońska. „Modny” mikroskładnik? Cynk. Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy, dostęp online, 29.03.2025.
  5. D. Parol. Żelazo w diecie sportowca. Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy, dostęp online, 29.03.2025.
  6. J. Bielka. Zakwasy a dieta – jak możemy sobie pomóc. Dietetycy.org.pl
  7. Poradnik Smart Zdrowie. Żelazo jako suplement diety – jak stosować? Dostęp online, 29.03.2025.

CHIESI/AWA/INN/05/04/2025